yellow shape
black shape

HBO-ICT-studenten ook bezig met zorginnovatie

18 maart 2022

De Innovative Development-studenten van De Haagse Hogeschool in Zoetermeer gaan dit semester aan de slag met challenges op het gebied van zorginnovatie. Deze week is het Zorgtech-week in het Dutch Innovation Park en dat sluit goed aan. Joeri Vane vertelt over zijn challenge over de rolstoelergometer.

De differentiatie Innovative Development van de opleiding HBO-ICT van De Haagse Hogeschool geeft challenge-based-onderwijs. Een challenge is een innovatieve, multidisciplinaire opdracht of project waar studenten (minimaal) een semester hun volle aandacht aan geven.

De volgende challenge is in opdracht van Het Sportlab, één van de Community Labs van De Haagse Hogeschool waar onderwijs, onderzoek en praktijk samenkomen.

Challenge rolstoelergometer
Joeri Vane studeert Innovative Development in Zoetermeer. “Samen met andere ID-studenten uit verschillende jaren gaan wij aan de slag met de challenge over de rolstoelergometer. Ik vind het belangrijk om iets voor de zorg te kunnen betekenen. De challenge over de rolstoelergometer was daarom ook mijn eerste keuze.” Sinds enkele jaren heeft Het Sportlab een rolstoelergometer, waarmee de prestaties van (paralympische) rolstoelgebruikers gemeten kunnen worden in samenwerking met het revalidatiecentrum Basalt.

De projectgroep is net gestart met de challenge. “We zijn een verdiepend onderzoek gestart naar het probleem. Waar kan ICT bijdragen?” Daarnaast zijn zij op bezoek geweest bij Het Sportlab om de rolstoelergometer te analyseren. De projectgroep is begonnen met het ontwerpen van een prototype om het probleem van de opdrachtgever te verifiëren.

De rolstoelergometer wordt ingezet om zowel de revalidant te trainen in fitheid en techniek van voortbewegen als om de afstelling van de rolstoel te optimaliseren. Dat geeft informatie over snelheid, kracht en vermogen. “Er wordt veel data verzameld met de ergometer van de rolstoel. Die data wordt nu verwerkt met verschillende software.” Op dit moment voeren de onderzoekers van Het Sportlab handmatig analyses uit en schrijven iedere keer een rapport voor het medisch team van Basalt. “Die data komt nu in een onoverzichtelijk bestand vol met cijfers. De opdrachtgever wil dit proces automatiseren.”

De challenge is opgestart om een manier te creëren waarin de data eenvoudig geladen en geanalyseerd wordt en vergelijkingen gemaakt kunnen worden met voorgaande consulten en behandelingen. “Wij gaan een stuk software programmeren, dat is in deze fase van het onderzoek al duidelijk. Op dit moment denken wij een dashboard gaan ontwikkelen waar de opdrachtgever in één keer een overzichtelijk beeld heeft van de cijfers in bijvoorbeeld leesbare grafieken.”

Aan het einde van het semester vertelt Joeri Vane over het resultaat van deze challenge. Nog even afwachten!

In het Dutch Innovation Park werken ondernemers, studenten en onderzoekinstellingen (samen) aan allerlei vraagstukken, waaronder op het gebied van zorgtechnologie en eHealth & Care. Tijdens Zorgtech-week (14 maart tot en met 18 maart 2022) besteden daarom we extra aandacht aan zorgtechnologie.