yellow shape
black shape

mboRijnland in de Dutch Innovation Factory: “We maken gebruik van elkaars kennis en leren zo over grenzen heen”

21 maart 2022

Eddie Postma (coach en projectleider Experience Center mboRijnland) en Piet van Zaal(docent en onderwijsontwerper mboRijnland) vertellen in dit artikel over het onderwijs, de projecten en de samenwerkingen van mboRijnland in de Dutch Innovation Factory in het Dutch Innovation Park.

Naast De Haagse Hogeschool is ook mboRijnland gevestigd in de Dutch Innovation Factory; jaarlijks studeren ongeveer zestig mbo-studenten in Zoetermeer. Jaarlijks volgen – vooral ICT & Techniek – studenten inspirerend en uitdagend onderwijs in Zoetermeer. Eddie en Piet richten zich samen op het verder ontwikkelen van het onderwijs van mboRijnland en de samenwerkingen met de gemeente Zoetermeer en de bedrijven in de Dutch Innovation Factory en het Dutch Innovation Park. “We maken gebruik van elkaars kennis en leren zo over grenzen heen.”

Het onderwijs
mboRijnland zet grote stappen richting het gepersonaliseerd leren. De student is tijdens de opleiding aan zet en stippelt zijn of haar eigen studieloopbaan uit. “Dit bevordert de ontwikkeling en motivatie van de studenten.” De studenten gaan aan de slag in multidisciplinaire teams aan een gezamenlijk IT-project voor een bedrijf. Systeembeheerders zetten web- en dataservers op, waar programmeurs mee gaan werken, de smart technology-studenten bouwen voor hetzelfde project microcomputers en media- en vormgeving studenten zorgen voor zichtbaarheid via marketing, public relations en socialmedia. “In deze multidisciplinaire teams leren studenten van elkaar en kijken zij in de keuken van andere vakgebieden.”

Maar het multidisciplinaire onderwijs gaat nog een stapje verder. In de Dutch Innovation Factory werken mbo- en hbo-studenten ook samen aan projecten voor bedrijven. Hierdoor kunnen de studenten theoretisch en praktijkgericht onderwijs combineren tijdens de projecten. “En als onze studenten verder willen studeren weten ze al het één en ander over of een mogelijke vervolgopleiding en De Haagse Hogeschool.”

Projecten
“De studenten zijn bezig met een hele boel projecten op het gebied van ICT & Techniek.” De studenten bouwen verschillende websites voor bedrijven, onderwijsinstellingen en projecten en zijn bezig geweest met een mobiele applicatie voor een radiostation. “De projecten zijn heel uiteenlopend. Vorig jaar hebben de studenten gewerkt aan een methode om kleine kinderen te leren rekenen met behulp van een microcomputer, druksensoren en een scherm. De kinderen konden leren hoe zij de som van tien konden maken. De studenten hebben in een multidisciplinair team speciale software ontwikkeld. Dat vind ik echt gaaf.”

Toekomst
mboRijnland heeft volop ambities voor de toekomst voor hun locatie in het Dutch Innovation Park. “De omgeving meer benutten. We zijn gevestigd in het innovatiepark in Zoetermeer.” Er zitten hier veel innovatieve bedrijven waar we langdurige projecten mee kunnen ontwikkelen. Waar zowel de bedrijven als de studenten wat aan hebben. “Daarnaast kunnen we de samenwerking met onder partner De Haagse Hogeschool optimaliseren. Veel van onze studenten willen verder studeren.” En de differentiaties van de opleiding HBO-ICT en de nieuwe bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence sluiten daar volledig bij aan.

mboRijnland: méér dan mbo.