yellow shape
black shape

Loes (student HBO-ICT) vertelt over studeren in de Dutch Innovation Factory

05 juli 2021

Loes studeert HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool. De tweedejaarsstudente heeft gekozen voor de differentiatie Innovative Development in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Zij vertelt over haar keuze voor de differentiatie, haar ervaringen in de Factory en waarom scholieren ICT zouden moeten kiezen.

Keuze differentiatie
“Ik leer heel veel door te doen en te ervaren. Dat is precies de manier van lesgeven bij de differentiatie Innovative Development (ID).” Het onderwijs is binnenstebuiten gekeerd en ID-studenten krijgen onderwijs op basis van challenges. “Een challenge kan bijvoorbeeld het uitvoeren van een onderzoek of experiment zijn of het ontwikkelen van een product of prototype. Je focust je volledig op de onderwerpen waar je meer over wil leren.” Het afgelopen semester heeft Loes veel geleerd over het programmeren zelf en de challenge daarvoor over het leiden van een project. “Elke challenge leer je verschillende dingen die niet met elkaar te vergelijken zijn.”

Studeren in de Factory
Loes woont precies tussen de hoofdlocatie in Den Haag en de Dutch Innovation Factory. “Ik heb voor de locatie in Zoetermeer gekozen, omdat het een kleinere locatie is. Ik hou niet echt van drukte. De docenten weten ook iedereen bij naam. Studeren in de Factory is gewoon erg persoonlijk. Daarnaast studeer je ook in een modern gebouw waar verschillende ondernemers gevestigd zijn. Als je vragen hebt voor de bedrijven klopt je gewoon even op de deur.”

ICT studeren als vrouw
Op dit moment studeren er meer mannen dan vrouwen HBO-ICT. “Technische vakken worden minder gekozen door vrouwen denk ik. Ik vind het lastig te zeggen waarom vrouwen er niet voor kiezen, want ik heb er zelf wel voor gekozen. Vrouwen vinden coderen en programmeren vast ook heel erg leuk.”

Scholieren: waarom HBO-ICT?
“Ik zou scholieren de locatie in Zoetermeer aanraden. Docenten zitten in dezelfde ruimtes, ook tijdens de pauzes. Het is een moderne plek en ondernemers bevinden zich in hetzelfde gebouw als de studenten. Vaak merk ik dat scholieren denken dat ICT groot en eng is, maar dat is helemaal niet zo. Je kan er veel kanten mee op en je leert superveel. Het is een branche waar op dit moment veel banen in te vinden zijn.”

Fotografie Bureau Citymarketing Zoetermeer.