yellow shape
black shape

Audit & Risk Solutions: onderzoeken is terugkijken en een risicoanalyse is voor de toekomst

02 september 2021

Marc van der Veen startte begin 2021 Audit & Risk Solutions en onderneemt sinds de start in de Dutch Innovation Factory in het Dutch Innovation Park. Hij vertelt over zijn bedrijfsactiviteiten, risico’s en de keuze voor de Factory.

“Ik heb een achtergrond als (register)accountant, maar een accountant doet normaal gesproken heel veel met cijfers. Ik doe niet zo veel met cijfers; ik richt mij primair op processen en risico’s binnen verschillende bedrijven.” De huidige coronacrisis was in het begin ook een risico voor bedrijven. Het risico is de kans op een pandemie waardoor een onderneming zich niet meer zoals gewoonlijk kan voortzetten. Dat risico is inmiddels geen risico meer, het is daadwerkelijk gebeurd. “Ik help bedrijven na te denken over welke risico’s er eventueel op ze af kunnen komen en wat zij daar aan kunnen doen.”

Risico’s
“Welke risico’s zijn er? En hoe kunnen bedrijven risico’s beperken en er bewust mee omgaan.” Enerzijds adviseert Marc bedrijven hierin. Anderzijds gebruikt hij zijn ervaring als accountant om onafhankelijke onderzoeken uit te voeren. “Ik doe onderzoeken bij bedrijven wanneer zij een onafhankelijk iemand nodig hebben om naar een proces of project te kijken om een audit uit te voeren.”

“Ik kijk veel naar IT-risico’s, dat sluit ook erg goed aan bij de omgeving van het Dutch Innovation Park.” IT-risico’s bestaan bijvoorbeeld uit informatiebeveiliging, data en AVG. Wie mag er bij de data? Hoe heb je die data afgeschermd voor de buitenwereld? “Dat zijn risico’s waar je als bedrijf goed over na moet denken en waar je beveiligingsmaatregelen voor moet treffen.”

Van analyse tot uitvoering
Onderzoeken is terugkijken en het opstellen van een risicoanalyse is voor de toekomst. “Ik heb recent een project geleid op het gebied van de implementatie van een wet over cybersecurity bij een grote overheidsinstantie. De opdracht was een implementatieplan op te stellen voor het toezicht op het gebied van cybersecurity. Nu hebben ze me gevraagd of ik de daadwerkelijke implementatie wil gaan doen. We hebben een aantal actiepunten afgesproken waar ik mij de komende anderhalf jaar op ga richten. Ik vind het mooi dat ik nu van kop tot staart betrokken kan zijn bij dit project.”

Dutch Innovation Factory
Marc werd getriggerd om zich te vestigen in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. “Het gaat hier over innovatie en IT. Dat wordt steeds een groter onderdeel in alles wat we doen. In de afgelopen jaren ben ik mij hierin steeds meer gaan specialiseren. Tijdens corona heb ik weinig contact gehad met andere bedrijven en studenten, maar ik ben aan het onderzoeken hoe ik mijzelf meer zichtbaar kan maken in deze omgeving. Wellicht kan ik in de toekomst meer de verbinding zoeken met de studenten, omdat ik naast mijn werk als consultant en auditor ook werkzaam ben als docent op universiteiten en hogescholen.”

Audit & Risk Solutions is gevestigd in de Dutch Innovation Factory. Contactgegevens: mvanderveen@auditandrisksolutions.nl. https://auditandrisksolutions.nl/.