yellow shape
black shape

Hâck The Hague 2021

27 september 2021

Het is 27 september, tien uur! De spanning stijgt. Het project Hâck The Hague gaat ieder moment van start.

Rond de 200 deelnemers, de meesten met veel ervaring zoals experts uit het buitenland en van gespecialiseerde cybersecuritybureaus, nemen deel om naarstig op zoek te gaan naar een lek bij de gemeente Den Haag. Niet alleen bij de website van de gemeente, maar ook bij alle websites die verbonden zijn aan de gemeentelijke website.

Alex van Wijk, 3e-jaars student HBO-ICT Information Securitiy Management van De Haagse Hogeschool in Zoetermeer, was één van de zes studenten die deelnam aan dit project. Binnen het team van studenten was er een duidelijke taakverdeling. Eén deel ging zoeken naar kwetsbaarheden, een ander deel ging echt aanvallen. De scope was enorm, het scannen alleen al duurde wel 4.5 uur. De aandacht ging vooral uit naar websites van leveranciers, zoals sites en apps van de GGD, parkeren en kaartverkoop die gekoppeld zijn aan de gemeentewebsite. “Externe bedrijven lieten zich compleet testen, dat is uniek en top om te zien dat bedrijven dat toestaan. Ze zijn er open voor en dat is erg cool”, aldus Alex.

Alex: “Helaas hebben we geen echt grote dingen kunnen vinden en dat is maar goed ook, we hadden ons juist zorgen moeten maken als we wél wat gevonden hadden.” Alex lacht en vervolgt “de gemeente Den Haag is dus met vlag en wimpel door onze keuring gekomen!” De inwoners van Den Haag kunnen gerustgesteld zijn dat, gebaseerd op dit evenement, hun gegevens veilig zijn bij de gemeente Den Haag.

Het was wel heel speciaal om hier als student aan te mogen deelnemen. Het is heel inspirerend om omringd te zijn met binnenlandse en buitenlandse experts. Alex: “Het allercoolste voor mij was het werken op echte infrastructuur. Niet een klaargezet, gefabriceerd project, maar de echte realiteit. Tof om hieraan te mogen werken als student. Na afloop kregen we een leuke goodiebag, altijd leuk!”

Alex koos voor de studie ISM, omdat hij hacking altijd leuk vond. “Het is als een puzzel oplossen, altijd op zoek naar een kwetsbaarheid in een product dat anderen hebben gebouwd. Ik houd er persoonlijk niet van om de hele dag te programmeren, dan ben je de hele dag aan het typen en codes aan het schrijven. Puzzelen spreekt mij meer aan.”

Wil je meer weten over Information Security Management van HBO-ICT in Zoetermeer? Kom naar de Open Dag van De Haagse Hogeschool op 5 februari.