yellow shape
black shape

Joris van der Burgh (student HBO-ICT in Zoetermeer): “Studeren in de Dutch Innovation Factory heeft veel voordelen”

24 juni 2021

Joris van der Burgh studeert HBO-ICT in de Dutch Innovation Factory. In Zoetermeer volgt hij de differentiatie Innovative Development en pakt hij samen met een projectgroep elk semester een nieuwe, innovatieve challenge op.

Keuze HBO-ICT in Zoetermeer
Joris heeft gekozen voor Innovative Development in de Dutch Innovation Factory. “Tijdens deze differentiatie krijg je onderwijs in de vorm van challenges.” Een challenge is een breed maatschappelijk vraagstuk. De student maakt elke semester zelf de keuze voor een bepaalde challenge op basis van zijn of haar interesses. “Je mag dus eigenlijk zelf richting geven aan je studie. Die vrijheid en zelfstandigheid trok mij aan.”

Challenge-based onderwijs
“Waar ik zelf heel slecht tegen kan, is lessen volgen op basis van een vast curriculum. Over vijf weken heb je een toets, daar moet je voor leren en daarna kan je het weer vergeten.” Joris is vooral enthousiast over het leren in een projectteam en gaandeweg steeds meer kennis op doen en vaardigheden aanleren. “In Zoetermeer leggen de leraren – ook wel coaches genoemd – meer de nadruk op het worden van een young professional. Je leert niet alleen de theorie, maar ook de soft-skills, het communiceren met opdrachtgevers, netwerken en samenwerken.

Voordelen van de Factory
“Het grootste voordeel aan studeren in de Dutch Innovation Factory zijn de bedrijven die in hetzelfde gebouw gevestigd zijn. Als je een vraag hebt, kun je bij wijze van spreken zo bij hen naar binnen lopen. Mijn stage heb ik niet bij een bedrijf in het Dutch Innovation Park gelopen, maar ik ben wel via mijn connecties in het Park aan mijn stage gekomen.”

Scholieren: waarom HBO-ICT studeren?
De opleiding HBO-ICT is een brede studie. Er zijn vijf verschillende differentiaties op drie verschillende locaties. “Ik vond het zelf heel fijn dat je met deze studie nog alle kanten op kon. Je begint met een basissemester, dat is voor iedereen gelijk. Daarna ga je een differentiatie kiezen, maar dan weet je wel concreet wat je leuk vindt.”

Fotografie Bureau Citymarketing Zoetermeer.