yellow shape
black shape

‘Diversiteit geeft veel energie’

21 maart 2021

Crosspring is een investeerder in tech-start-ups. Als geen ander weten zij dat juist in de beginfase van een bedrijf meestal meer geld wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt. Daarom helpen zij start-ups en scale-ups van onder meer De Haagse Hogeschool met het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsconcepten. De kracht van Crosspring ligt in het bieden van kennis, een netwerk, tijd en geld.

In 2013 was Crosspring-oprichter Maurice Beckand Verwee met Rien de Vries en anderen betrokken bij de oprichting van het Dutch Innovation Factory-concept. “De bedoeling van het concept is een samenwerking tussen de verschillende partijen in de Factory en in het Park op gang brengen,” vertelt Koen van der Burg, investment manager bij Crosspring. “Zo ontstaat er een co-creatie tussen de verschillende lagen zoals de hogeschool, incubators en IT-bedrijven.”

In de praktijk
Crosspring is de afgelopen jaren meermaals betrokken geweest bij de minor Ondernemerschap van De Haagse Hogeschool. “We lopen mee in het hele proces en helpen de studenten bij het opzetten van een fictief bedrijfje en implementeren van het curriculum. Vervolgens begeleiden we ze tijdens de periode waarin ze hun start-up aan het opzetten zijn en we leveren juryleden die hun start-ups moeten beoordelen.” Tijdens deze begeleiding leren de studenten niet alleen de theorie, maar horen ze ook veel tips and tricks uit de praktijk. Zo stond Crosspring bijvoorbeeld aan de wieg van de start-up ‘Item Lost’ die de vinder van verloren goederen zonder tussenkomst van derden in contact brengt met de rechtmatige eigenaar.

Maatwerk
Crosspring investeert vooral in de vroege fase. Gemiddeld tussen de 10.000 en 200.000 euro per bedrijf. Daarvoor krijgt Crosspring een aandeel in het bedrijf. “We bekijken van case tot case wat logisch is,” legt Koen uit. “Daarnaast bieden we een groot netwerk met potentiële klanten en opdrachtgevers. We leveren in tegenstelling tot andere incubators of accelerator echt maatwerk.”

Energie
Koen geniet enorm van zijn werk met start-ups. “Je hebt continu te maken met ambitieuze mensen en innovaties, en opereert op het snijvlak waar dat allemaal plaatsvindt. Het is leuk om met uitdagende en ingewikkelde vraagstukken bezig te zijn en samen nieuwe stappen te zetten om tot nieuwe dingen te komen. Elke dag en ieder proces verloopt anders dan je had gedacht. Dat is gewoon een gegeven. Juist die diversiteit geeft enorm veel energie.”

Internationaal
“We zijn afhankelijk van een sterk netwerk omdat er veel partijen in dezelfde vijver vissen.” Daarom is Crosspring ook betrokken bij Europese projecten gericht op ondernemerschap en innovatie, en leggen zij de verbinding tussen start-ups en incubators in heel Europa. Ook haalt Crosspring bedrijven naar Nederland om hier het start-up-ecosysteem te kunnen laten zien. “Door deze contacten kunnen onze start-ups en scale-ups ook internationaal opschalen.”

Erasmus for Young Entrepreneurs
Crosspring werkt daarnaast mee aan het project Erasmus for Young Entrepreneurs. “Dit programma koppelt aspirant-ondernemers aan meer ervaren ondernemers op internationaal niveau. Het is ook erg interessant voor De Haagse Hogeschool en de communityleden, omdat aspirant-ondernemers of studenten zo internationale ervaring op kunnen doen. We bemiddelen niet alleen, we zorgen indien nodig ook voor tijdelijke woonruimte of een versnelde visumaanvraag. Zo staan we tussen het onderwijs en het bedrijfsleven in.”

Volg ons op LinkedInTwitter en Facebook!