yellow shape
black shape

Michel Verhagen (Digital Trust Center): ‘Ondernemend Nederland cyberweerbaar maken’

26 februari 2021

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft in 2018 het Digital Trust Center (DTC) opgericht. Het DTC heeft als missie om de 1.8 miljoen Nederlandse bedrijven weerbaar te maken tegen de toenemende cyberdreigingen. Michel Verhagen (programmamanager) legt in het nieuwe DIFx-interview uit wat je kunt doen om cybercriminelen voor te zijn.

Nu de digitalisering sterk toeneemt, komen steeds meer bedrijven in aanraking met ongewenst digitaal bezoek. “Het is helaas zo dat bedrijven veel met cybercriminaliteit te maken krijgen, omdat in het oog van de cybercriminelen hiermee veel geld te verdienen valt.” Bedrijven kunnen bijvoorbeeld belangrijke bedrijfsinformatie kwijtraken en deze informatie alleen terugkrijgen in ruil van losgeld. “Wij, als DTC, zorgen dat bedrijven weten hoe zij zichzelf het beste kunnen beschermen. Ik hoop dat ondernemers en studenten ons kunnen vinden om ondernemend Nederland cyberweerbaar te maken.”

Bewustwording
“Vanuit het DTC geven wij bedrijven vijf basisprincipes mee. Het eerste basisprincipe is bewustwording. Breng eerst in kaart waar de kwetsbaarheden liggen.” Volgens Michel Verhagen is het belangrijk om niet één moment bewust te zijn van cybercriminaliteit. Dus niet eenmalig updates uitzetten of back-ups maken, maar zowel fysiek als digitaal blijven testen. “Een bedrijf cyberweerbaar maken, komt meer bij kijken dan je denkt. Je moet volhouden, want cybercriminelen houden ook vol.”

Basisscan
Het DTC biedt een basisscan aan waardoor duidelijk wordt waar je als bedrijf extra aandacht aan moet besteden. “Via onze website kun je zien welke maatregelen je daarvoor kunt treffen. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven ook weten wat ze tegen cybercriminaliteit kunnen doen.” De meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit is phishing. “Hoe herken je een phisingmail? Wij geven daar tips over. Maar als je er toch in bent getrapt, wat moet je dan doen? Wij proberen in dezelfde taal als de ondernemer praktisch te maken wat de (vervolg)stappen zouden kunnen zijn.”

Samenwerkingen
“Wij zien dat steeds meer bedrijven samenwerkingen zoeken.” Het DTC heeft op dit moment 31 samenwerkingsverbanden met verschillende bedrijven. Op allerlei plekken in Nederland slaan bedrijven de handen ineen. “Zij zien in dat ze elkaar moeten helpen op dit gebied.” Ook studenten worden ingezet om samen met een bedrijf een scan te doen, zodat zij samen in kaart kunnen brengen wat de punten zijn voor in het actieplan. “Studenten met een IT achtergrond kunnen nu al veel betekenen voor bedrijven.”

Luister het nieuwe DIFx-interview met Michel Verhagen (DTC) en kom nog veel te weten over cybercriminaliteit.

Volg ons op LinkedInTwitter en Facebook!