yellow shape
black shape

Mick Mooren en Mart Geluk (Motiv Academy) vertellen over het werken in een Security Operations Center

12 februari 2021

In het nieuwe DIFx-interview vertellen Mick Mooren en Mart Geluk over het werken in een Security Operations Center (SOC). Motiv Academy is onderdeel van Motiv ICT Security. Het DIFx-interview is door de huidige coronamaatregelen online opgenomen in plaats van in de Dutch Innovation Factory.

Medewerkers in een Security Operations Center houden zich dagelijks bezig met cyberaanvallen en de veiligheid van bedrijven. Zij onderzoeken aanvallen die zijn gepleegd, maar zorgen er ook voor dat aanvallen voorkomen worden. Een SOC wordt in televisieseries heel gaaf neergezet: een grote werkruimte met heel veel schermen aan de muur, veel tabellen en wereldkaarten. “Dat is bij ons de werkelijkheid. Een SOC is ook heel gaaf. Op kantoor zitten er ongeveer dertig werknemers (analisten, developers en engineers) die 24 uur per dag, 7 dagen in de week de netwerken van onze klanten in de gaten houden en waar nodig actie ondernemen als er iets verdachts gebeurt.”

Ontwikkelingen
“De SOC is tijdens de lockdown in stand gehouden. We moeten ons kunnen aanpassen aan de situatie die er is. We werken nu vanuit huis en dat gaat perfect.” Door het thuiswerken zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. “Door het thuiswerken vervaagt de scheidslijn tussen werk en privé. Mensen gaan ’s avonds werken of gebruiken hun privé laptop voor hun werk. Wij zoeken ook actief naar nieuwe dreigingen, zodat wij dreigingen in de privésfeer ook kunnen voorkomen.”

Maar de nieuwe ontwikkelingen de baas zijn, blijft altijd een eeuwige strijd. “Kwaadwillige hackers vinden altijd een manier om mensen te bestelen. Een voorbeeld is WhatsApp-fraude. Mensen doen zich voor als iemand anders. ‘Ik zit in de problemen en heb 2000 euro nodig. Kan je dat even voorschieten?’ Wij proberen hier op in te spelen. We kijken naar de ontwikkelingen in de markt en veranderen ieder half jaar het curriculum op basis van deze ontwikkelingen. Op deze manier proberen wij de hackers altijd voor te blijven.”

Tips voor studenten en ondernemers
Er zijn een aantal zaken die je moet doorlopen voordat je de keuze kan maken. Verdiep je eerst in het vakgebied. “Cybersecurity is heel erg breed. Er zijn tal van richtingen en disciplines binnen het vakgebied. Het is erg belangrijk dat je weet waar je interesse ligt en welke richting je op wilt. Je kunt je verdiepen door trainingen te volgen, podcasts te luisteren en blogs te lezen.”

Wil je meer weten over het werken in een Security Operations Center? Bekijk het DIFx-interview hieronder.