Van de 23 teams mag het team CrimeBusterBot zich de terechte winnaar noemen van de Dutch Open Hackathon 2018

Ze ontworpen een tool voor het identificeren van malafide websites wat ondersteuning kan bieden aan de Politie en SIDN in hun strijd tegen deze vorm van cybercrime. 
Ze wonnen hiermee een bedrag van € 7.500 en de pioniersprijs van het SIDN fonds.
Voor de Dutch Open Hackathon waren datasets beschikbaar gemaakt door HeadFirst, het Kadaster, KPN, Politie, PostNL en SIDN. Richard Garsthagen, teamlid van CrimeBusterBot, verteld dat zij hier goed gebruik van hebben gemaakt. “De Dutch Open Hackathon is een bijzonder evenement omdat het de gelegenheid biedt datasets met elkaar te combineren die normaal gesproken niet gezamenlijk toegepast kunnen worden. Hierdoor hebben wij een tool kunnen ontwikkelen die niet alleen afzonderlijke malafide websites kan identificeren, maar juist ook de achterliggende netwerken kan ontmaskeren. Als je één website hebt gevonden, blijkt het vrij eenvoudig om te achterhalen of er nog meer malafide websites actief zijn.”  De winnende oplossing maakt gebruik van webcrawling, DNS-analyse om de malafide websites te identificeren. Vervolgens kan op basis daarvan gezocht worden naar vergelijkbare malafide sites om zo complete netwerken bloot te leggen.
De tweede prijs werd gewonnen door team Syntax, die het platform www.afwijken.com hadden ontwikkeld dat mensen helpt de meest geschikte woonruimte buiten de grote steden te vinden. De publieksprijs werd in ontvangst genomen door A-ware International, die een online challenge hadden ontwikkeld die consumenten bewuster moet maken van de gevaren van ransomware. Tot slot ging de incubatieprijs naar team Sharefox, een applicatie gericht op het veilig delen van bestanden. Ons eigen SIM-team, bestaande uit 5 ISM-studenten uit Zoetermeer, ging er met drie van de door de individuele partners beschikbaar gestelde prijzen vandoor.
Er deden ruim 100 developers uit binnen-en buitenland mee aan de Dutch Open Hackathon, waarvan de helft in de Dutch Innovation Factory bleef slapen. Het was een ontzettend geslaagd weekend waarin ons concept “We Connect to Create” letterlijk werd nageleefd, met voortreffelijke resultaten tot gevolg.
 

X